Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorgen vanaf €69,-
Discreet verzonden en bezorgd

 🎁  Kies jouw CADEAU v.a €100 in de winkelwagen

Leuk trainen van de bekkenbodemspieren

Review Perifit

Mijn ervaring met de Perifit

Een handig apparaatje voor sterkere bekkenbodemspieren

Ik heb mijn PERIFIT bekkenbodem-trainer nu dik een half jaar en wil hier graag over vertellen in mijn review ‘ Perifit – train je bekkenbodemspieren’, zodat je weet dat er opties als deze zijn om je bekkenbodem spieren te trainen. Niets kan de hulp van een ervaren professional uiteraard vervangen, maar de Perifit is een behoorlijk goede optie, vooral tijdens een wereldwijde pandemie.

blog bekkenbodem spieren trainen perifitIk heb kinderen en ben in de overgang. Je kent het wel..in mijn broek piesen tijdens het niezen had ik last van bijvoorbeeld. Soms ook gewoon spontaan een druppel lekken. Dat was de reden dat ik Perifit ging gebruiken. Dat je er meer gevoel van zou krijgen tijdens de seks vond ik een aangename bijkomstigheid.

Perifit is mijn eerste recensie. Ik heb nog nooit andere bekkenbodemversterkende apparaten gebruikt of getest, en dus heb ik niets om dit “onderzoek” mee te vergelijken. Ik raad wel aan om een ​​bekkenbodem fysiotherapeut te raadplegen voordat je met een apparaat als Perifit begint.

WAT IS DE PERIFIT?

PERIFIT werd gelanceerd in 2017 in Frankrijk, en is een bekkenbodemtrainings apparaatje (ze noemen het ook wel een Kegeltrainer). Het helpt je om de spieren van je bekkenbodem te versterken en te ontspannen.

PERIFIT is een biofeedback-apparaat, wat betekent dat het jouw realtime feedback geeft over jouw prestaties – hoe goed je dus  de spieren van jouw bekkenbodem samentrekt en ontspant.

informatie bekkenbodem bij perifitDe bekkenbodemspieren zijn de spieren die de bekkenorganen (blaas, vagina, rectum) ondersteunen en helpen bij continentie. Het zijn spieren die tijdens de zwangerschap en bevalling op een alarmerende manier worden uitgerekt en onder spanning staan, maar uiteindelijk kan iedereen problemen hebben met de bekkenbodem ondersteuning. Naar mate we ouder worden, worden deze spieren bijvoorbeeld ook slapper. PERIFIT is er dus voor iedereen. In de App vind je trouwens ook veel meer informatie bij ‘theorie’. Zie de afbeelding.

Problemen met bekkenbodem ondersteuning reiken daarnaast verder dan alleen de spieren van de bekkenbodem. Jouw houding, hoe je ademt, de kracht van jouw romp- en heupspieren, de spijsvertering, darm- en blaasgewoonten, fysieke activiteiten, dagelijkse lichaamshouding en zelfs jouw mentale gezondheid zullen allemaal bijdragen aan de functie van jouw bekkenbodem.

PERIFIT helpt je echter alleen met de kracht en ontspanning trainen van de bekkenbodemspieren. Het kan je niet helpen met de rest.

WAT ZIT ER IN DE PERIFIT DOOS?

Perifit wordt geleverd in een eenvoudige witte doos met daarin het Perifit apparaatje van medische kwaliteit en instructies. De buitenkant is van zacht siliconen. Er zit geen oplader bij. Er zit een batterij in die volgens de FAQ op de site van Perifit bijna 10 jaar mee gaat. No worries dus om een oplader kwijt te raken. Het apparaatje is je krachtdetector. Het registreert na inbrengen zowel de diepe als de oppervlakkige lagen van de bekkenbodemspieren. Het trilt dus niet. Het is geen vibratie-ei achtig apparaatje.

Perifit bekkenbodem trainen inhoudOm dit alles te kunnen meten moet je de Perifit-app downloaden op telefoon of tablet. Het is geheel gratis en compatibel met zowel IOS als Android. Via deze App zijn er zelfs spelletjes die je speelt met jouw bekkenbodemspieren.

Ja, je leest het goed. Dit is wat zo geweldig is aan Perifit. Het mooie van deze spelletjes is dat het je gemotiveerd houdt. Sterker nog, ik speelde de eerste keer meer dan dertig minuten, omdat ik steeds een hoger niveau wilde bereiken.

De app zal je in het begin door een korte vragenlijst leiden om te bepalen welk trainingsprogramma voor jou het meest geschikt is. De vragen gaan bijvoorbeeld over het lekken van urine of mate van aandrang om te plassen. Het duurt slechts een minuut om de vragenlijst te beantwoorden. Ook is er veel informatie te vinden in de app over de bekkenbodemspieren en meer.

Vanaf daar is het play-time. Er is overigens ook een handmatige modus waarmee je kunt “spelen” terwijl je real-time feedback krijgt over je krachtoutput.

Hier zie je een screenshot van mijn mobiel hoe het scherm eruitziet terwijl ik aan het trainen ben. Ik moet met de vlinder de lotusbloemen vangen, maar ook vogels ontwijken die voorbij komen.

review perifit bekkenbodem trainer

VOOR WIE GESCHIKT?

Iedereen! Op hun eigen website raden ze aan om 6 weken na de bevalling te wachten om het te gebruiken, maar verder kan het iedereen helpen. Er zijn zes trainingsprogramma’s waarmee je kunt werken:

– Post Partum (na de geboorte)
– Stressincontinentie
– Aandrang incontinentie
– Gemengde incontinentie
– Intiem welzijn
– Preventie

Ik vind het geweldig dat ze een preventieprogramma hebben opgenomen.

WAT VIND IK VAN DE PERIFIT TRAINER:

De PERIFIT trainer is gewoon leuk! Serieus waar. Dat kan je vaak niet zeggen over de oefeningen die je van de fysiotherapeut krijgt? In het begin is het een beetje raar om een videogame met je bekkenbodemspieten te besturen, maar als je eenmaal aan de slag bent, wil je doorgaan om een hogere level te halen en toegang te krijgen tot nieuwe games. Geloof me, dit is veel leuker dan op een matje zitten terwijl je de liftoefening probeert te doen die je therapeut je heeft gegeven.

Volgens de PERIFIT-website kan het samentrekkingen van de spieren van slechts 10 g detecteren. Ik vond dat best gevoelig. Je kunt hiermee spelen in de handmatige modus door volledig te ontspannen en vervolgens met verschillende kracht de spieren aan te spannen. De handmatige modus geeft je overigens realtime feedback over hoe het ervoor staat.

Er is een verrassende hoeveelheid ‘tijd-voor-ontspanning’ in de meeste niveaus. Het vermogen om jouw bekkenbodemspieren te ontspannen is namelijk erg belangrijk, even zo belangrijk als het vermogen om ze goed samen te kunnen trekken. PERIFIT is een schot in de roos met deze aanmoedigende ontspanning. Te veel spanning kan namelijk ook problemen opleveren.

Hogere levels halen, betere percentages behalen, betere nauwkeurigheid, maximale kracht, diep en oppervlakkige samentrekkingen – dit zijn allemaal dingen die PERIFIT kan en gweldig maken. De statistiekenpagina is indrukwekkend en geeft jouw de informatie over wat alle parameters betekenen.

Na 4 weken is er duidelijk verschil af te lezen wanneer je voldoende traint. Aangeraden wordt 30min per week te trainen. Dit kan 1x 30min zijn of 6 dagen 5min.

ZIJN ER NADELEN?

Ik noemde dit al eerder, deze kleine trainer gaat natuurlijk alleen helpen met de spieren van je bekkenbodem. Het kan je niet helpen met de andere spieren die helpen bij de bekkenbodemfunctie, zoals met name je romp- en heupspieren. En het zal niet helpen met alle andere factoren die een rol kunnen spelen bij de bekkengezondheid, zoals ademhaling, spijsvertering en uitlijning van het lichaam.

Je kunt het niet gebruiken tijdens dynamische bewegingen als lopen. Ik probeerde er ook mee te hurken en dat mislukte. Laat het me weten als je weet hoe je dit moet doen! Maar ik ben er vrij zeker van dat de Perifit bedoelt is om alleen liggend of half zittend op de bank te worden gebruikt. Dit betekent dat er geen manier is om feedback te krijgen tijdens bewegingen die jouw symptomen kunnen veroorzaken, zoals lopen, springen, hurken, enz.

Het is best moeilijk! Laat je niet voor de gek houden dames, dit kleine gekleurde apparaatje laat je hard werken! In feite had ik problemen met het aanhouden van de spanning in een paar van de games. Dus ik probeerde “slechter” te presteren tijdens de kalibratietest aan het begin van elk spel. Voordat je aan een spel begint, moet je je volledig ontspannen en daarna je bekkenbodemspieren maximaal drie keer aanspannen. Dit stelt je maximale kracht voor het spel in. Ik ontdekte dat wanneer ik tijdens de kalibratie slechts een klein beetje minder kracht gaf in mijn maximale contractie, ik de maximale contracties in het spel kon vasthouden zonder het gevoel te hebben dat ik compenseerde met andere spieren (mijn kaak, bilspieren, enz.).

BEVEEL IK DE PERIFIT AAN?

Ik denk dat je het antwoord hierop al weet. Zeker een volmondig ja. Het belangrijkste probleem dat ik bij de meeste vrouwen met hun bekkenbodem zie, is het vermogen om er ‘verbinding’ mee te maken. Je kunt zien wat je doet. De feedback van een fysiotherapeut is geweldig, maar ze zal je niet thuis begeleiden en je oefeningen volgen.

De PERIFIT geeft je de feedback die je nodig hebt bij het trainen van je bekkenbodemspieren, het is nog een leuk ook of in ieder geval minder saai!

Perifit koopje hier>

 

Ook interessant